Samen
naar beter
Ouderen en eenzaamheid

Wie?
Myriam Bergmans
Algemene informatie
- Prijs: 50 euro
- Duur: 1,5 u.*
*+ pauze
Myriam Bergmans praat over de meest voorkomende oorzaken van eenzaamheid en over de risicofactoren die je erin kunnen doen belanden.
Eenzaamheid kan het gevolg zijn van persoonlijke eigenschappen maar ook ontstaan door bepaalde omstandigheden in de leefsituatie of door maatschappelijke oorzaken.
Onderzoek toont aan dat de kans op eenzaamheid vooral bepaald wordt door de gezondheid, de burgerlijke staat en de omvang van het sociale netwerk. Vooral ouderen met een slechte gezondheid die verweduwd of gescheiden zijn en een klein sociaal netwerk hebben, zijn eenzaam.
Het begrip eenzaamheid dekt echter vele begrippen. Waar spreken we van sociale eenzaamheid en wanneer hoort dit eerder onder emotionele eenzaamheid? Hoe staat jouw zelfbeeld in verhouding met het gevoel van eenzaam te zijn? Welke vormen van eenzaamheid bestaan er en is dit te meten?
In deze vorming bekijken we naast de meest voorkomende oorzaken van eenzaamheid tevens de risicofactoren om in een eenzaamheidssituatie terecht te komen. Van daaruit zoeken we naar beschermende factoren en interventiemogelijkheden. Oorzaken hebben dikwijls te maken met de manier waarop mensen betekenis geven aan hun leven.
We staan ook stil bij het verwerkingsproces. Wat kan je zelf doen?
Niets dan voordelen:
- makkelijk en vlot geregeld
- stukken goedkoper met ons
- degelijk aanbod
Praktisch
- Myriam brengt zelf een laptop en een beamer mee. Als organisator zorg je voor een scherm (of een witte muur) en een stopcontact.
- Kan overdag of ’s avonds, maar niet op woensdag
- Minimum 8 deelnemers
Deze lezing aanvragen?
Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
Bel 014 95 35 43 of mail Viviane. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
Afspraak geregeld?
Dit kan ook interessant zijn:

Grijsgedraaid. Waarom we bang moeten zijn om oud te worden.
Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je het lijkt te hebben om te blijven wie je bent.

Ouder worden in een nieuwe wereld
De wereld verandert. Ook voor grootouders. Hoe kan je hem leren begrijpen?

De gouden jaren van de balorkesten
Karel Michiels blikt nostalgisch terug op de gouden jaren van het balorkest, de tweede helft van de twintigste...

Leslie Hodge: Verborgen kopzorgen
Leslie Hodge praat over de meest voorkomende psychische problemen in België. Ze schreef eerder het boek Verborgen kopzorgen.