Samen
naar beter
Marie. Overleven met de dood

Peter Verlinden
Haar echtgenoot Peter Verlinden heeft als vrt-journalist stukken van dit drama op het terrein zelf meegemaakt. Hij vult het levensverhaal van Marie aan met zijn eigen ervaringen, met getuigenissen van andere ooggetuigen en met de resultaten van het belangrijkste justitiële en wetenschappelijke onderzoek tot nu toe naar deze ‘vergeten genocide’.
Algemene informatie
- Prijs: 250 euro
- Duur: 1 à 2 uur (afhankelijk van de wensen van de organisatie). Met tijd voor dialoog en discussie.
Marie Bamutese is de echtgenote van oud-vrt-journalist Peter Verlinden. Ze is een overlevende van de jacht op de Rwandese vluchtelingen in Congo (1996-1998) in de nasleep van de genocide in Rwanda (1994).
In deze lezing presenteert Peter haar getuigenis, gecombineerd met duiding. Het gelijknamige boek verscheen in 2015 bij Davidsfonds Uitgeverij en werd naar aanleiding van ‘25 jaar genocide’ heruitgegeven in 2019.
Het verhaal van Marie, toen een jong meisje, is het verhaal van de meer dan twee miljoen Rwandese vluchtelingen: eerst in Rwanda zelf, vanaf april 1994, later meer dan een half miljoen van hen op de dool in het Congolese regenwoud, vanaf oktober 1996.
Hun vluchtelingenkampen in Oost-Congo werden toen aangevallen door het Rwandese regeringsleger van de huidige president Paul Kagame. Zijn militairen maakten maandenlang jacht op de vluchtelingen en moordden hen voor het grootste deel uit: meer dan 200.000 doden volgens een expertenrapport van de Verenigde Naties, het dubbele of meer volgens ooggetuigen, ook volgens Marie, die als bij wonder de dood overleefde.
Alle autoriteiten in de hele wereld, ook de Europese en de Belgische, waren perfect op de hoogte van het menselijke drama in de wouden van Congo. Niemand heeft ingegrepen. Het Rwandese regime, dat met internationale steun nog altijd aan de macht is, kon vrij zijn gang gaan. Dit is een van de grootste bewust ‘vergeten’ misdaden tegen de mensheid van de twintigste eeuw. Marie Bamutese getuigt over haar eigen overlevingstocht en die van haar familie, over de dood van haar vader, moeder, grootmoeder, neven en nichten, tantes en nonkels, jeugdvrienden en vriendinnetjes, over het slechtste in de mens, maar ook over haar geloof dat haar de kracht gaf om te blijven leven en over die enkele helden dankzij wie ze vandaag nog leeft.
Praktisch
- Peter kan deze lezing in principe alle werkdagen verzorgen, uitzonderlijk ook op zaterdag (op aanvraag).
- Als organisator zorgt je voor een beamer en een projectiescherm.
- Zorg ook evt. voor een geluidsinstallatie en een microfoon, afhankelijk van de grootte van de zaal en het aantal aanwezigen.
Deze lezing aanvragen?
Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken.
Bel 014 95 35 43 of mail Viviane.
Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
Afspraak geregeld?
Dit kan ook interessant zijn:

Nadia Nsayi: Dochter van de dekolonisatie
Politicologe Nadia Nsayi houdt zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo een pleidooi voor dekolonisatie.

Misverstanden rond de zorg om het levenseinde
Er is heel wat wetgeving rond het levenseinde, maar toch blijven een aantal misverstanden nog altijd bestaan.