Samen
naar beter
Jong en ervaren: kinderen op de vlucht

Peter begon zijn journalistieke loopbaan in de jaren tachtig bij Het Belang van Limburg, was enkele jaren PR-medewerker van de Belgische Boerenbond, daarna videoproducent voor de Standaardgroep en zelfstandig audiovisueel producent, wat hij trouwens vandaag nog altijd is.
In 1987 kwam Peter in dienst van de openbare omroep, eerst als radioproducer en daarna als televisiejournalist, gespecialiseerd in Centraal-Afrika. Naast vele andere onderwijsopdrachten in diverse hogescholen en gastcolleges aan universiteiten, doceerde hij veertien jaar lang het vak ‘Media en Internationale Conflicten’ aan de KU Leuven.
Sinds zijn pensioen bij de VRT in 2019 legt hij zich nog meer toe op het schrijven van boeken en het geven van lezingen. Peter Verlinden is intussen auteur van meer dan 15 boeken, vooral over Congo/Zaïre en Rwanda. Zijn jongste boeken zijn:
- Zwarte trots, witte schaamte? Over Kolonialisme en Racisme (2020)
- Tussen herinneringen en realiteit. Congolezen in Congo over de koloniale tijd. (2021)
Algemene informatie
- Prijs: 300 euro
- Duur: 1.5 uur
'Jong en ervaren: kinderen op de vlucht' vertelt over vluchtelingenkinderen uit conflictgebieden zoals Syrië, Afghanistan, Irak, Afrika… Hoe zij, al dan niet begeleid door hun ouders, bij aankomst in Europa en bij ons nauwelijks begeleiding en opvang krijgen. Met alle risico's en gevolgen.
Deze lezing is gebaseerd op de meest recente gegevens over de instroom van asielzoekers én op de persoonlijke ervaring van Peter Verlinden en zijn echtgenote Marie Bamutese. Marie kwam zelf ruim twintig jaar geleden als vluchtelinge in ons land aan en heeft intussen professionele ervaring als hulpverlener in de sector, onder meer voor de Stad Antwerpen en OCMW Leuven. Ook de journalistieke ervaringen van Peter van de afgelopen dertig jaar in Afrika en deels ook in de Arabische wereld worden hierin verwerkt.
De problematiek van de niet-begeleide minderjarige asielzoekers komt geregeld in de actualiteit door onder meer de schrijnende situatie in en om het Maximiliaanpark (Brussel), de politieke discussie over het al dan niet terugsturen van ook minderjarige mannen naar hun land van herkomst (Afghanistan, Soedan, Marokko, Palestina…) en het gevaar van het radicaliseren van alleenstaande mannen/vluchtelingen uit bepaalde landen.
Praktisch
- De lezing duurt 1.5 u. Na een korte pauze is er ruimte voor dialoog aan de hand van een vragenronde.
- Als organisator zorg je voor een scherm, een beamer, eventueel laptop. Indien mogelijk ook geluidsversterking met microfoon.
Deze lezing aanvragen?
Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
Bel 014 95 35 43 of mail Viviane. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
Afspraak geregeld?
Dit kan ook interessant zijn:


Afghanistan: Een blik achter de schermen
In deze lezing komen alle aspecten van de Afghaanse samenleving aan bod: de geschiedenis van het land, de...

Worden vluchtelingen (h)erkend?
Frank Caestecker wil in deze lezing bijdragen aan het migratiedebat. Hij verhaalt hoe de overheid vanaf de vorige...

Israël en Palestina: Achtergronden van een conflict
De oorlog die woedt in het Midden-Oosten dateert niet van 7 oktober 2023 toen strijders van Hamas een...