Samen
naar beter
Israël en Palestina: Achtergronden van een conflict

Johan Depoortere is voormalig BRT/VRT-journalist (1973-2009). Hij maakte reportages voor Panorama, Journaal en Terzake in verscheidene conflictgebieden ter wereld: de burgeroorlog in Libanon (1975-1978), de eerste en tweede Intifada in Israël/Palestina, de burgeroorlogen in Centraal Amerika. Hij was correspondent in Moskou (1995-2000) en in Washington (2004-2009).
Sinds 2009 is hij een actieve gepensioneerde met blijvende belangstelling voor actualiteit en wereldproblemen. Hij maakte in 2018 een fototentoonstelling over de Verdwenen Dorpen van Palestina: foto’s van een twintigtal (op 600) Palestijnse dorpen die sinds 1948 van de kaart zijn verdwenen of opgegaan in joodse nederzettingen en steden. De tentoonstelling liep in Brussel en in verschillende Vlaamse steden.
Algemene informatie
- Prijs: 75 euro
- Duur: 1 uur + vragenronde
De oorlog die woedt in het Midden-Oosten dateert niet van 7 oktober 2023 toen strijders van Hamas een bloedbad aanrichtten in Israël. Om de gebeurtenissen van vandaag te begrijpen is het onontbeerlijk om de geschiedenis te kennen die tot het schijnbaar onoplosbare conflict hebben geleid.
We moeten terug naar de wortels van het zionisme, de ideologie die eind 19e eeuw vorm kreeg en geleid heeft tot de oprichting van een joodse staat in een gebied dat in overgrote meerderheid wordt bewoond door Arabische Palestijnen. De slogan “een land zonder volk voor een volk zonder land” moest het idee van een joodse staat aan de wereldopinie verkopen. Maar Palestina was niet onbewoond, het was één van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld. Dat verklaart waarom de oprichting van de staat Israël gebeurde in een sfeer van geweld: burgeroorlog, oorlogen en opstanden tot vandaag.
De rode draad in die geschiedenis is het ontkennen van het bestaansrecht van het Palestijnse volk: een honderdjarige koloniale oorlog tegen de oorspronkelijke bevolking van Palestina. Maar ook het verzet van een bevolking die zich nooit bij de bezetting en de onteigening van huis en grond heeft neergelegd. Dat verzet heeft vele vormen aangenomen van de seculiere PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) tot de religieuze fundamentalisten van Hamas.
Hoe dit conflict moet eindigen is de grote vraag: Tweestatenoplossing of gelijke rechten voor joden en niet-joden in een post-zionistische eenheidsstaat.
Praktisch
- Als organisator zorg je voor een beamer, een scherm en eventueel een geluidsinstallatie.
- Johan gebruikt liefst zijn eigen laptop (Macbook) en dan is eventueel een adapter voor de beamer noodzakelijk.
Deze lezing aanvragen?
Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
Bel 014 95 35 43 of mail Viviane. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
Afspraak geregeld?
Dit kan ook interessant zijn:

Jong en ervaren: kinderen op de vlucht
‘Jong en ervaren: kinderen op de vlucht’ vertelt over vluchtelingenkinderen uit conflictgebieden zoals Syrië, Afghanistan, Irak, Afrika… Hoe...

Afghanistan: Een blik achter de schermen
In deze lezing komen alle aspecten van de Afghaanse samenleving aan bod: de geschiedenis van het land, de...