Samen
naar beter
Genderbewust opvoeden

RoSa vzw wil als kenniscentrum voor gender en feminisme het genderbewustzijn in Vlaanderen bevorderen en hierdoor genderongelijkheid in de samenleving helpen wegwerken. Dit doen we door in te zetten op drie centrale pijlers: informeren, documenteren en sensibiliseren.
Algemene informatie
- Prijs: 50 euro
- Duur: 2 uur
In de vorming genderbewust opvoeden maken we het thema gender concreet en behapbaar. We ontdekken samen wat genderbewust opvoeden inhoudt en staan stil bij de rol die opvoeders en ouders kunnen opnemen.
In de vorming duiden we een aantal belangrijke concepten: wat is gender? Wat is het verschil tussen biologisch geslacht, gender en genderidentiteit? Hoe werkt gender, zowel in onze eigen levens als in de samenleving? Wat zijn genderstereotypen en hoe beïnvloeden ze ons (zelf)beeld? Wat is het verschil tussen genderbewust en genderneutraal?
We geven meer inzicht over de rol van gender tijdens het opvoeden. We creëren meer bewustzijn over de invloed van genderstereotypen op de ontwikkeling van een kind en bekijken hoe je als opvoeder of ouder daarmee kan omgaan. Dit doen we steeds aan de hand van concrete voorbeelden in spelmateriaal, indelingen van ruimtes en groepen, en interacties. We geven ook praktische tips mee om genderbewust(er) op te voeden.
Met deze vorming wil RoSa vzw vooral inspireren: niet oordelen, maar uitnodigen om kritisch te reflecteren op je eigen opvoedingsstijl. Het doel? Samen werken aan een omgeving met voor ieder kind een brede waaier aan opties.
Praktisch
- Vraag de vorming ruim op voorhand aan. Vooral de periodes rond 11 november en 8 maart zijn bijzonder druk.
- Als organisator zorg je voor een scherm, beamer, HDMI-kabel en internet.
- Bij grote groepen zorg je ook voor geluidsversterking met microfoon.
Deze lezing aanvragen?
Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
Bel 014 95 35 43 of mail Viviane. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
Afspraak geregeld?
Dit kan ook interessant zijn:

#MeToo in de Fifties
Vrouwen in de rockbusiness, het is geen evident verhaal. Elk decennium heeft zijn door de industrie geprefabriceerde poppemiekes.

Leven in een verander(en)de samenleving
Alles verandert immers snel: smartphone, internet, sociale media. Zien we binnenkort de kleinkinderen alleen nog via WhatsApp, Skype...

Zelfsturing in opvoeding
Wat hebben kinderen van ons nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Ontdek hoe je...