Samen
naar beter
Bevrijding, collaboratie en repressie

Wie?
Koen Aerts
is verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent en is coauteur van het boek Was opa een nazi (Lannoo, 2017). Hij verzorgde ook de wetenschappelijke begeleiding van het VRT-programma ‘Kinderen van de collaboratie’.
Algemene informatie
- Prijs: 50 euro
Koen Aerts over de collaboratie en repressie na 1944, en hoe ze verankerd zit in het Vlaamse collectieve geheugen.
De Tweede Wereldoorlog werpt een lange schaduw. Tot vandaag leidt het verleden van de jaren veertig nog regelmatig tot beroering en debatten op het politieke en publieke forum.
Ook persoonlijk is de belangstelling groot. Vele mensen kennen de verhalen via familie uit eerste hand. De beeldvorming en herinneringen van bevrijding, collaboratie en repressie zijn vaak erg beladen en verschillend van wat we op basis van onderzoek weten.
Deze lezing brengt dat spanningsveld in kaart met het verhaal vanaf september 1944. Hoe kregen deze thema’s een plaats in het collectief geheugen van de samenleving en wat is de wetenschappelijke stand van zaken?
Niets dan voordelen:
- makkelijk en vlot geregeld
- stukken goedkoper met ons
- degelijk aanbod
Praktisch
- Als organisator zorg je voor een beamer en een scherm. Als het kan (maar niet noodzakelijk), zorg je ook voor een draadloze usb-presenter om op afstand door de slides te kunnen scrollen.
Deze lezing aanvragen?
Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
Bel 014 95 35 43 of mail Viviane. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.
Afspraak geregeld?
Dit kan ook interessant zijn:

Pieter Serrien: Zo was onze oorlog
Hoe was het om de Tweede Wereldoorlog te beleven als gewone man of vrouw

Worteltaart en oorlogskonijn
Eddie Niesten verhaalt over honger en eten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
