Samen
naar beter

De gemeente Herselt wou een Ruimtelijk UitvoeringsPlan opmaken. Dat zou in de toekomst een grote impact op de manier waarop mensen in Herselt leven. Het gemeentebestuur was ervan overtuigd dat de inwoners de kans moesten krijgen om mee te participeren bij de plannen in opmaak. Door samen na te denken, wou men komen tot een kwalitatief goede besluitvorming en ook tot beslissingen waarvoor een groot draagvlak bestaat.
Vormingplus Kempen begeleidde de gemeente bij de uitwerking van het inspraaktraject, werkte een opleiding voor de zgn. ‘inspraakbegeleiders’ uit en verzorgde deze en maakte tot slot ook nog een communicatieplan op.
Waarom?
Sinds de jaren zestig klinkt in onze huidige, steeds complexer wordende samenleving een roep van de burger om mee te participeren bij de beleidsvorming. Naast de klassieke instrumenten van adviesraden, hoorzittingen zijn er steeds meer nieuwe vormen van inspraak waarbij de burger actief mag meedenken. Zeker op het gebied van ruimtelijke ordening, dat een grote impact heeft op de gewone burger, is inspraak zeer aangewezen.
Dit kan ook interessant zijn:

Inwoners van Herselt hertekenen hun gemeente
Herselt zal er in de toekomst anders uitzien dan nu. Dat is op zich niet zo bijzonder, wél…