Samen
naar beter

Op maandag 16 mei kwam het Stilteplatform samen.
Vijftien jaar vieren
De stiltewerking in de Kempen bestaat 15 jaar. Sinds de opstart werden samen met vele partnerorganisaties initiatieven en activiteiten genomen. Stilte, rust en ruimte werd op diverse plekken een beleid. Dat vieren we bij Natuuracademie, één van onze partners van het eerste uur. Met haar stadstuin heeft het Natuur.huis een stille oase in Turnhout. Weerom een mooie plek voor ontmoetingen en inspiratie voor het stilteplatform. Thema van de avond: Dialoog.
De quote van onlangs overleden auteur Jeroen Brouwers inspireerde niet alleen GieR voor een cartoon, maar die was meteen ook een opstap voor een kennismaking met oude bekenden en nieuwelingen.
Stilte als creatieve bron
Het startschot werd gegeven door creatieve duizendpoot, Gie Campo. Hij demonstreerde een nieuwe creatie: de draaiende stiltebloem/-wiel van Waerbeke, mét sfeerverlichting en muziek.
Op de bovenste verdieping van het Natuurpuntmuseum vind je sinds enkele jaren het Huis van de HAIKU, een literair productiehuis om en rond haiku. Geert De Kockere is auteur, dichter en performer. Zijn liefde voor haiku’s ik groot. Hij liet ons genieten van een gedichtenstroom van haiku’s over stilte.
Snikheet op de hei.
Geen dier te zien, alleen ik.
De stilte trilt hier.
Stilte werkt in coronatijden
Stilte versterken in de Kempen doen we al jaren, maar in 2019 kozen we expliciet om met burgers van onderop te werken rond het thema stilte, rust en ruimte. Avansa ontwikkelde gesprekskaarten i.s.m. het stilteplatform. Sindsdien testen we de methodiek op verschillende plekken in de regio. Nu popelen we om voluit hiermee aan de slag te gaan.
“De gesprekken zetten aan tot het ondernemen van acties.”
“Ik ga met een vernieuwde blik naar huis.”
Erfgoed Noorderkempen en stad Turnhout onderzoeken in samenwerking met buurtbewoners een herbestemming van kapellen die weinig of niet meer gebruikt worden. Hier liggen kansen voor bijvoorbeeld een fietsherstelplaats, een cultuurkapel, of een stille buurtplek.
Luwte-oases in zicht
Op het stilteplatform werd het Luwte-forum aangekondigd. Op 9 juni onderzochten verschillende organisaties binnen en buiten de Vlaamse overheid in het EcoHuis Antwerpen wat luwte-oases kunnen betekenen voor de stad, gemeente of buurt. Hoe ze kunnen bijdragen aan de oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op vlak van klimaat, natuur en mentaal welbevinden. Welke drempels zijn er en hoe kunnen ze overwonnen worden?
Ook wij waren aanwezig met de voorstelling van de stiltewerking in De Kempen als een van de inspirerende voorbeelden.
Het verslag met alle presentaties, verslagen, routes van de luwte-wandelingen, getuigenissen, een reflectie: leren van luwte.
Een greep uit meer stiltenieuws
Boeken
- David Le Breton – Vertaling Joris Capenberghs – over stilte
- Virginie Platteau, ‘Hoe luidt de stilte?‘ een kleine filosofie van de stilte
- Kees Voorberg & Eelco de Geus In dialoog Persoonlijk, professioneel, maatschappelijk
Evenementen
- Mechelen: Zinderende Stilte: film, workshop, gesprekken, muziekfestival. Thema’s: rede van de stilte, stilte en activisme, stilte-uur in de kerken
- Leuven: Hear Here Wandel langs geluidskunst Leuven 23/4 -> 6/6 2022
- Merodehappening: – Landschapspark De Merode – 15 mei – Begijnhof Diest
- Ecopsychologie Festival Deep nature, Deep nature, wild mind – 7/7 – 10/7 – stiltegebied Dender-Mark Organisatie: o.a. Eartwise, Waerbeke, Natuurpunt, De Helix, Waerbeke
Studiedagen
- Symposium Natuur en gezondheid – 24 mei 2022 – Provinciehuis Antwerpen (Leerstoel zorg en natuurlijke leefomgeving)
- Luwte-forum – 9 juni 2022 – Ecohuis: over Luwteoases. VLM, Waerbeke, regionale Landschappen, Agentschap zorg en gezondheid, agentschap Natuur en Bos, Toerisme Vlaanderen – Een terugblik/verslag
Onderzoek
Podcast
- Peter Vermeersch – stilte in het veldwerk
Stiltegebieden en Luwte-oases
- In de provincie Antwerpen
- Luwte-oases: pilootgemeenten: Mechelen, Antwerpen, Leuven
- Methodiek voor verkenning en vormgeving van Luwte-oases in woon- en werkomgeving
Dag van de stilte – 30 oktober 2022
- Dag van de stilte – activiteitenkalender
- Wie doet mee? Landschapspark de Merode…
Kunst, stilte en troost
Dialooggesprek ervaren
In kleine groepjes onderzochten we proefondervindelijk wat stilte kan betekenen in de dialoog. Inspiratie haalden we bij het DIALOOG-ervaringstraject dat Waerbeke organiseerde. Kees Voorberg is mede-auteur van het boek In Dialoog, persoonlijk, professioneel, maatschappelijk.
“Met de methode van de spreekstok zie ik mogelijkheden in mijn werk, bij vormingen om verwachtingen of impressies af te toetsen, bij intervisies om casussen goed te beluisteren en begrijpen, bij coachingtrajecten, …
Deze luister- en bezinningsmethode leert ons om niet voor alles direct een antwoord of oplossing klaar te (moeten) hebben”. – Liesbeth
In dialoog met de natuur – “Avontuurlijk genieten als een kind.”
De werkgroep ‘stilte en bezieling’ van het Openbaar Psychiatrisch Zorg- en kenniscentrum Geel organiseert naar aanleiding van de Dag van de stilte regelmatig zintuigenwandelingen voor cliënten en personeel. Myriam Bergmans nam ons mee op ontdekkingstocht door de Natuurpunt Tuin. We zagen en we zwegen. We roken, proefden en voelden. We hoorden een vlucht spreeuwen in de nacht.
Het was meteen een uitnodiging om plannen te maken voor de dag van de stilte op 30 oktober.
Dit kan ook interessant zijn:

“Een boom is meer dan er staat”
In de vroege zomer kwam het stilteplatform samen in het BC Landschap De Liereman, één van onze partners van het eerste uur waar de kiem van de stiltewerking in de Kempen ontstond....