Samen
naar beter
Guy Van de Perre: “De belangrijkste tip? Misschien wel om niet bang te zijn van participatie.”
| 23 juni 2021

Sinds 2013 mag ik schepen (van Technische Dienst, Openbare werken, Water, Cultuur, Landbouw en Begraafplaatsen) zijn in Kasterlee. Ik zeg bewust "mag", want het is een eer om dat mandaat te mogen invullen. Ik wil ten dienste staan van alle inwoners, wat niet betekent dat je iedereen naar de mond moet willen praten.
Uitleggen waarom iets niet kan op de manier zoals mensen het zouden willen, is dagelijkse kost als openbare werken één van je bevoegdheden is. Naar problemen toestappen en ze bespreken met inwoners, is voor mij hét middel om er ‘s nachts niet van wakker te liggen.
Waarom koos je voor een mandaat in een lokaal bestuur?
Maatschappelijk engagement, organiseren, en anderen op sleeptouw nemen zijn trekjes die in school en in de jeugdbeweging al tot uiting kwamen, en later ook in andere verenigingen. Dat zit in de genen en werd ook met de paplepel meegegeven. Je kan veel mopperen over problemen, maar door zelf een kans in de politiek te wagen kun je proberen om mee een deel van de oplossing te zijn. Vanuit die overtuiging en gesteund door mijn omgeving was de stap om me kandidaat te stellen niet zo groot. Ik heb er in ieder geval geen spijt van en ben dankbaar voor de kansen die ik tot op heden al gekregen heb.
Wat is tot nu toe jouw beste ervaring met bewonersparticipatie?
Met het “Masterplan Bloemenwijk” betrekken we sinds enkele jaren de inwoners van een 400-tal woningen bij de plannen om het openbaar domein in hun buurt grondig te vernieuwen. Samen met een stuurgroep van bewoners bespreken we ideeën en ontwerpplannen en stappen we er ook op gepaste momenten mee naar de hele buurt. Intussen werd een eerste fase uitgevoerd en zien de bewoners effectief zaken op het terrein verschijnen waarvoor zij zelf gepleit hebben. Samen met de voorbereiding van de volgende fase evalueren we ook wat in de eerste fase goed en minder goed verlopen is. Zo hopen we het draagvlak voor de plannen en de uitvoering ervan nog te verhogen. Door vooraf tijd te steken in betrokkenheid en het creëren van aanspreekpunten, voorkom je veel en moeilijke discussies tijdens de uitvoering van de werken zelf.
Heb je een concrete tip om vanuit een lokaal bestuur meer/beter burgers te betrekken?
De belangrijkste tip is misschien wel om niet bang te zijn van participatie. Realiseer je vooraf dat er ongetwijfeld meningen en ideeën gaan zijn waaraan je niet tegemoet kan komen, maar dankzij participatie worden die ook uitgesproken en krijg je de kans om uit te leggen waarom bepaalde zaken niet kunnen gebeuren. Ideeën die wel mogelijk zijn concreet maken, en tegelijkertijd duiden waarom andere zaken niet kunnen, zorgen voor begrip en geloofwaardigheid bij inwoners die voor rede vatbaar zijn.
Welke grootste hinderpaal zie je in je werkomgeving om burgers te betrekken?
Voldoende tijd vrij kunnen en willen maken die nodig is om participatie serieus en tijdig aan te vatten, en extra belasting van de procedure die bij een overheid sowieso al lang duurt tussen idee en uitvoering. Maar die tijdsinvestering loont.
Wou je nog iets extra vertellen?
Dat Avansa ons recent op een zeer professionele manier begeleid heeft bij een project waarvan we zelf niet meteen wisten hoe eraan te beginnen. Maar nu zitten we op het juiste spoor!
Dit kan ook interessant zijn:

“De kunst is om mensen op een positieve manier hun zeg te laten doen.”
Beleid maken doe je nooit alleen, weten ze heel goed bij de Provincie Antwerpen. Daarom zit...

Schepen Benny Smets over de Klimaatmakers: “Er zit energie in”
In 2021 begeleidt Avansa Kempen de gemeentes Laakdal en Olen in het participatieproces Klimaatmakers. Daarvoor dromen...