Samen
naar beter
Aan de slag
Was je met de gemeente van plan om de volgende jaren je burgers meer te betrekken bij het beleid? Vormingplus kan je helpen. Met een vormingsreeks voor lokale besturen.
Ter plekke, degelijk en betaalbaar.
In drie sessies van 2,5 uur bieden we je een stevige vertrekbasis en vooral veel praktische tips.
Na afloop heb je alles in handen om een sterk en succesvol traject uit te bouwen.
Ervaring
Vormingplus Kempen begeleidde en adviseerde de voorbije jaren verschillende participatietrajecten bij lokale besturen, bibliotheken en gemeentelijke adviesraden.
We werkten ook veel samen met burgers en burgergroepen.
Sinds enkele maanden sturen we je ook tips en verhalen in onze e-zine ‘Burgers betrekken’.
Die ervaringen en de opgedane expertise bundelden we nu in dit pakket.
Onze aanpak
Hieronder krijg je een idee van onze aanpak.
Fase 1

Als je een participatietraject opstart, is het belangrijk dat iedereen dezelfde taal spreekt. Dat maakt de dialoog tussen burgers en bestuur vlotter, en er minder misverstanden opduiken.

Die ‘nieuwe’ taal moet je eerst onder de knie krijgen. Als alle betrokkenen weten wat het containerbegrip participatie precies inhoudt, wat de essentie daarbij is en welke effecten nagestreefd worden, kan je in fase 2 het participatietraject voorbereiden en uitwerken.
Fase 2

Dat doe je met de vijf belangrijkste macrovragen. Daarmee zet je het essentiële denkproces op gang. Ze helpen je om enkele belangrijke keuzes te maken voor de opstart van je traject met burgers.
De eerste vier vragen zijn traditionele vragen van projectmanagement. Je hebt de antwoorden hierop nodig om kwaliteitsvol te kunnen werken. Vraag 5 is typisch voor een participatietraject, en dus essentieel. En net die vraag wordt vaak vergeten of minimaal gehouden.
Als je op die vijf vragen een helder antwoord hebt, kan je het traject verder concretiseren en inzoomen op de microvragen.
Fase 3
Dan kom je bij fase drie van het participatietraject: de start van een straffe dialoog met je burgers.