Samen
naar beter

Bea De Maeyer, consulente integratie bij het Agentschap Integratie & Inburgering, vertelde ons aan de hand van concrete cijfers en enkele projecten, meer over de nieuwkomers in de Kempen en over hoe het samenleven in diversiteit in een dorp of wijk een duwtje in de rug kan krijgen.
Het toenemend wij-zij denken
Bea daagde ons als start uit om na te denken over hoe onze reactie zou zijn op het nieuws dat er in onze buurt een tijdelijk asielcentrum zou komen waar enkel alleenstaande jonge mannen opgevangen worden. Ze schotelde ons drie opties voor:
- Je bent ongerust over de komst van dit asielcentrum.
- Je wil meer informatie over de komst van dit asielcentrum.
- Je wil je kandidaat stellen om er vrijwilligerswerk te doen.
De reacties bij de deelnemers waren uiteenlopend. Je meteen kandidaat stellen om vrijwilligerswerk op te nemen, diende toch eerst voorafgegaan te worden door het krijgen van informatie.
Om het wij-zij denken te visualiseren, toonde Bea ons een verhelderend filmpje over polarisatie. Je vindt het op https://www.kis.nl/artikel/wat-is-polarisatie. Op deze site kan je nog meer informatie over dit thema terugvinden.
De toenemende diversiteit in de Kempen
Aan de hand van heel wat cijfermateriaal liet Bea ons zien in welke mate de Kempense steden en gemeenten superdiverse gemeenschappen zijn. We kregen een aantal vragen waarin Bea peilde naar onze inschatting op dit vlak. Het grote aandeel aan minderjarigen van vreemde herkomst maakt dat de toekomstige beroepsbevolking er binnen een aantal jaren sterk gekleurd gaat uitzien. Verder valt nog op dat deze jongeren in erg beperkte mate deelnemen aan activiteiten in de jeugd-, sport- en cultuursector. Het is erg belangrijk om hierop in te zetten met als doel verbindend te werken over culturen heen.
Wil je de cijfers van je gemeente kennen? Vraag dan een lokale integratiescan op via deze link: https://integratiebeleid.vlaanderen.be/jouw-lokale-integratiescan.
Verbindend werken
Aan de hand van twee projecten met name de Chill-week en Bank-contact toonde Bea ons hoe je verbindend kan werken over verschillen heen. Meer info daarover vind je in de presentatie.
De Chill-week wordt in de nabije toekomst ook in Herentals georganiseerd voor alle kwetsbare jongeren.
Bank-contact groeide vanuit de bezorgdheid van Lokaal Bestuur Herentals over de groeiende polarisatie in hun stad en wilde op preventieve wijze werken aan ontmoeting en dialoog. Het project leent zich tot het organiseren van allerlei leuke, verbindende activiteiten rond de banken. Er werden ook gesprekskaartjes voorzien om gesprekken tussen mensen aan te zwengelen. Via een wandelroute kon je van bank naar bank gaan en zo heel wat diverse mensen ontmoeten.
Dit kan ook interessant zijn:

Het kloppend hart van het dorp
In de Kempen zijn we fier op ons dorp. Op onze kermissen, buurtfeesten en warme burenrelaties. Toch lijkt…